Yleisimmin kysyttyjä kysymyksiä uudisrakentamisesta

Tämän sivun tarkoituksena on antaa vastauksia yleisimpiin kysymyksiin/haasteisiin joita esiintyy kun ollaan ostamassa uutta asuntoa rakennusaikana rakennusliikkeeltä.

1. Uudiskohteen rahoittaminen rakennusaikana

Yleisin haaste uuden asunnon ostamisessa on hankkeen rahoittaminen rakennusaikana. Listasimme alle muutamia tärkeitä asioita aiheeseen liittyen.

 • Ole ajoissa yhteydessä välittäjään
  • Jos uudiskauppaan liittyy oman asunnon myynti, kannattaa oma asunto arvioittaa välittäjällä. Näin saat realistisen kuvan minkä hintaista asuntoa voit katsella uudiskohteesta. Tätä paperia tarvitset myös mahdollisissa rahoitusneuvotteluissa.
 • Ole ajoissa yhteydessä pankkiisi
  • Selvitä pankista mahdolisuutesi saada väliaikaisrahoitusta. Näin voit asua asunnossasi koko rakennushankkeen ajan ja laittaa oman asuntosi myntiin vasta kun uudiskohde on valmistumassa.

Mutta mitä sitten neuvoksi jos nämä asiat eivät onnistu tai tuntuvat mahdottomalta?

 • Ole ajoissa yhteydessä rakennuttajaan!
  • Monesti rakentajan kanssa yhteistyötä tekevä pankki saattaa olla kiinnostunut tarjoamaan järkeviä rahoitusratkaisuja uuden asunnon hankintaan.
  • Joskus myös rakentajalla saattaa olla tarjolla joustavia ratkaisuja rakentamisen aikaiseen rahoitukseen.
  • Yleisimmät joustavat rahoitusratkaisut liittyvät mm. oman asunnon myyntiehtoon tai normaalia pidempään maksuaikaan.

2. Mitä riskejä uudiskohteen hankinnassa on?

Monesti uudiskohdetta ostettaessa kaupanteon ja muuttamisen välissä saattaa olla jopa yli vuosi aikaa. Matkaan mahtuu paljon muuttuvia tekijöitä ja ostopäätös itsessään tehdään pelkkien kuvien perusteella. Pelkkä ajatus kuulostaa jo pelottavalta.

Ostajien turvaksi on kuitenkin kehitetty RS-sopimus. Sopimus varmistaa sen, että rakentajalla on tarvittavat vastuut, vakuutukset ja takaukset kunnossa. Tämä sopimus varmistaa myös sen, että rakennus pystytään rakentamaan valmiiksi vaikka rakennusliike ajautuisi taloudellisiin vaikeuksiin. Sopimuksella siis määritellään valmiiksi rakennusliikkeen vastuut ja velvoitteet, joiden pitää olla kunnossa ennen kuin asuntoja voi myydä rakentamisen aikana. Varmista siis aina, että kyseessä on RS-kohde ennen kuin ostat asuntoa rakentamisen aikana.

Mikäli kyseessä on RS-kohde, liittyvät suurimmat riskit lähinnä siihen, miten hyvin olet perehtynyt itse asuntoon sekä sen varustelutasoon. Kannattaakin siis pitää huolta, että olet perehtynyt tarpeeksi hyvin siihen millaista asuntoa olet ostamassa, jotta lopulliset, esimerkiksi muutostöistä johtuvat kustannukset eivät tulisi yllätyksenä.

Tässä muutamia tärkeitä asioita, jotka kannattaa selvittää tarkkaan ennen ostopäätöksen tekemistä:

- Rakennetaanko omalle vai vuokratontille

- Miten tontti vaikuttaa vastikkeisiin

- Mikä on tontin lunastushinta

- Mikä lämmitysmuoto yhtiössä on

- Kuinka pitkiä lyhennysvapaita hyödynnetään - pitkät lyhennysvapaat eivät ole aina hyvä asia.

- Onko taloyhtiössä pääasiassa sijoitusasuntoja vai omistusasuntoja

Ennen ostopäätöstä kannattaa kiinnittää huomiota myös näihin: 

- Onko asunnossa lattialämmitys vai patterit

- Pintamateriaalit: ovatko esimerkiksi lattiat laminaattia vai parkettia

- Mitä rakennusmenetelmiä käytetään

- Millaisia muutosmahdollisuuksia löytyy

4. Miksi uudiskohde?

Ostamalla asunnon uudiskohteesta oikeaan aikaan, pääset vaikuttamaan siihen, miltä tuleva kotisi näyttää ja tuntuu. Pintojen lisäki jopa pohjaratkaisua voidaan muokata mahdollisuuksien rajoissa: esimerkiksi Sarapiston Kanervassa yhdistettiin asiakkaan toiveesta kaksi kaksiota yhdeksi tilavaksi neliöksi, jonka pohjaratkaisu vastaa täydellisesti perheen tarpeita. 

Uudisrakennus on myös huoleton sekä pitkäikäinen valinta, ja eritoten omalle tontille nousevat kohteet ovat myös kustannustehokkaita ratkaisuja, joissa esimerkiksi vastikkeiden hinnat eivät pompsahda vaikkapa putki- tai julkisivuremontin myötä. 

Laadukkaasti rakennetut uudiskohteet vastaavat kaikkia nykypäivän rakentamisen standardeja, eikä sinun tarvitse kuin nauttia uudessa kodissasi asumisesta - tehokkaasti järjestetty kiinteistönhuolto hoitaa loput.